Hypotheken - VDA-online

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Hypotheken

Om de aankoop of de verbouwing van uw huis te financieren, zult u in de meeste gevallen een hypotheek moeten sluiten. Wij helpen u graag wegwijs te worden in de wetten, regelgeving en de mogelijkheden die er zijn om uw huis met een hypotheek te financieren. Als u zich nog aan het oriënteren bent over het wel of niet kopen van een huis, dan komt er heel wat op u af. U weegt bijvoorbeeld het voor en tegen van kopen en huren tegen elkaar af. Als huurder bent u erg flexibel: u kunt de huur opzeggen en binnen een maand vertrekken. Bovendien zijn de huren over het algemeen relatief laag. En als huurder draait u niet op voor grote onderhoudskosten aan de woning. Nadeel van huren is dat de huur elk jaar hoger wordt en dat u nooit eigenaar bent van de woning. Bovendien mag u zelf slechts kleine aanpassingen aan de woning doorvoeren.

Natuurlijk zijn er ook aan het kopen van een huis nadelen verbonden. Onverwacht hoge kosten bijvoorbeeld, of een waardedaling waardoor u in het uiterste geval bij verkoop misschien minder voor het huis krijgt dan u er voor heeft betaald. Maar als u nu een huis koopt, dan profiteert u wel van de huidige lage rente. En als u de rente zo lang mogelijk vastzet, dan blijven uw hypotheeklasten tot in lengte van jaren hetzelfde! En na 30 jaar is het huis in de meeste gevallen geheel of voor het grootste deel vrij van schulden. U investeert dus in uw eigendom. Naarmate u uw hypotheek aflost en/of de waarde van uw huis stijgt, neemt ook uw vermogen toe. Bovendien bent u vanaf het begin eigenaar van de woning. Dus u kunt doen met het huis wat u zelf wilt.

Als u net een huis heeft gekocht, dan kunt u een hypotheek sluiten die precies aansluit bij uw persoonlijke en financiële wensen en omstandigheden. Hiervoor kunt u zelfs meerdere hypotheekvormen met elkaar combineren, in elke gewenste verhouding. Ook kunt u bijvoorbeeld zelf bepalen hoelang u de rente wilt vastzetten. Kortom: een hypotheek-op-maat. Uiteraard zijn wij graag bereid om u te begeleiden in deze keuze en voor u een hypotheekofferte op maat te maken.

De huizenprijzen zijn de afgelopen 10 jaar explosief gestegen. Wellicht zit er ook in uw huis een flink stuk overwaarde. Veel mensen gebruiken die overwaarde om, via een 2e hypotheek, op een voordelige manier een verbouwing te financieren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken of badkamer, een serre of een garage. Natuurlijk kunt u die ook financieren via een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, maar de rente van een 2e hypotheek is meestal vele procenten lager! En als u het geld van de 2e hypotheek aanwendt voor het huis, dan is de rente fiscaal volledig aftrekbaar.

Door werkeloosheid of een echtscheiding kan het zijn dat u niet meer aan uw aflossingsverplichting kunt voldoen. Het kan zelfs voorkomen dat de woning in zo’n geval moet worden verkocht en dat de opbrengst lager is dan het bedrag dat u nog moet terugbetalen. Wanneer u bij de aankoop van uw woning de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft afgesloten, betaalt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen de restantschuld aan de geldverstrekker.

Dankzij de NHG berekenen geldverstrekkers u een lagere rente. U betaalt voor de NHG 0,55 procent van het geleende bedrag. Dit bedrag verdient u snel terug omdat het fiscaal aftrekbaar is en u tegen een lagere rente de hypotheek kunt afsluiten.

Als u de beslissing heeft genomen om een nieuw huis te gaan kopen, te gaan verbouwen of u wilt ter orientatie weten wat u maximaal kunt lenen en wat er allemaal bij een hypotheek komt kijken, bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu